Φτηνό πετρέλαιο από τον Τσάβες στην Ελλάδα ;

Ο Δήμος Καισαριανής διερευνά τις δυνατότητες προμήθειας πετρελαίου απ' ευθείας από την Βενεζουέλα, σε τιμή πολύ χαμηλότερη από εκείνη της ελεύθερης αγοράς. Στόχος του δημάρχου Σπύρου Τζόκα, είναι με αυτόν τον τρόπο τόσο να καλύψει λειτουργικές ανάγκες του Δήμου (π.χ.απορριματοφόρα), όσο και να προμηθεύσει με φτηνό πετρέλαιο τους φτωχότερους δημότες, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για μία ικανή ποσότητα.
Ο αριστερός πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες άρχισε να προμηθεύει με φτηνό πετρέλαιο, αρχικά, Δήμους της Λατινικής Αμερικής, σε μία προσπάθεια να συσφίξει τις σχέσεις του με τις χώρες της περιοχής, περιορίζοντας την πολιτικό-οικονομική επιρροή των ΗΠΑ και κερδίζοντας εξωτερικούς υποστηρικτές. Στη συνέχεια, ενίσχυσε συνοικίες φτωχών μαύρων στις ΗΠΑ, εκθέτοντας έτσι την αμερικανική υπερδύναμη που δεν στάθηκε ικανή να φροντίσει τους μη προνομιούχους πολίτες της.
Η Βενεζουέλα ενδιαφέρεται πλέον για την επιλεκτική πώληση φτηνού πετρελαίου και σε Δήμους της Ευρώπης. Ήδη ο Δήμος του Λονδίνου (του οποίου ο δήμαρχος, Κεν Λίβικστον, προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος και καταδίκασε τον αμερικανοβρετανικό πόλεμο στο Ιράκ), προμηθεύεται πετρέλαιο με τον συγκεκριμένο τρόπο. Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Τσάβες, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διοργάνωσε διεθνή διάσκεψη στις 9-11 Νοεμβρίου, με τη συνδρομή του Δήμου Λονδίνου, με βασικό θέμα τη διοργάνωση δικτύου ευρωπαϊκών πόλεων για την παροχή πετρελαίου από τη Βενεζουέλα.
Προσκεκλημένοι ήταν εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων και Δήμων απ' όλη την Ευρώπη. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ αλλά και ο δήμαρχος Καισαριανής. Τα έξοδα της μετάβασης και της διαμονής καλύφθηκαν από το Δήμο του Λονδίνου.
Στη διεθνή διάσκεψη, ο κ. Τζόκας, πρότεινε την οργάνωση δικτύου πόλεων στην Ελλάδα με στόχο να εξευρεθούν οι τρόποι παροχής πετρελαίου στις πόλεις του δικτύου και στους κατοίκους αυτών φθηνότερο κατά 40% της σημερινής του αξίας. Για το θέμα αυτό υπήρξε ιδιαίτερη συνάντηση του δημάρχου με εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Βενεζουέλας και συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της πρότασης.
Ειδικότερα, εξετάστηκε το θέμα της μεταφοράς έτοιμων προϊόντων από τη Βενεζουέλα στην Ελλάδα .Το προβλεπόμενο κόστος ναύλου μεταφοράς ανά μετρικό τόνο είναι 18-21 δολάρια για φορτίο περ.100.000 (συνήθη φορτία 80-135.000 ΜΤ), με επιπλέον κόστος ασφάλισης 0,3-0,5 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Οι τιμές αυτές αναφέρονται στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που θεωρητικά υπάρχει πληθώρα ελεύθερων διαθέσιμων πλοίων στη Ν. Αμερική. Σε περίπτωση συμβολαίου μακράς διάρκειας, οι ναύλοι ενδεχομένως θα είναι μειωμένοι 10-20%.
Ένα βασικό θέμα που επίσης εξετάζεται, πριν από πιθανή συμφωνία, είναι εάν τα ελληνικά διυλιστήρια (ΕΛ.ΠΕ. - Motor Oil) είναι πρόθυμα να διαθέσουν αποθηκευτικούς χώρους για τέτοια φορτία, όπως επίσης και το τίμημα αποθήκευσης που θα ζητηθεί το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα είναι 3-4 δολάρια ανά μετρικό τόνο για δίμηνη αποθήκευση.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ, ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: