Κάλεσμα ΣΥΡΙΖΑ στη διαδήλωση για την 35η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Τριάντα πέντε χρόνια πέρασαν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κι όμως συνεχίζει να είναι σύμβολο αντίστασης, όχι μόνο για εκείνους που το έζησαν, αλλά και για όλες τις γενιές που ακολούθησαν. Τριάντα πέντε χρόνια και η αντίσταση, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, ο αγώνας, συνεχίζουν να αποτελούν το όραμα των νέων ανθρώπων, για της γενιάς τους τα Πολυτεχνεία.

Αν κάτι σίγουρα μένει από το Πολυτεχνείο του ’73 είναι ότι αποδείχτηκε πως οι απλοί άνθρωποι μέσα από τη συλλογική τους δράση μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Η χούντα, παρόλο που έμοιαζε ακλόνητη, μέσα σε λίγους μήνες κατέρρευσε. Αυτό το γεγονός έκανε τον κόσμο να πιστέψει στις δυνάμεις του. Όπως τότε έτσι και σήμερα είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ οι εργαζόμενοι και η νεολαία να πιστέψουν στις δυνάμεις τους, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι κίνδυνοι αλλά και οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και με συλλογικό και μαχητικό τρόπο να αγωνιστούν ώστε από τη μια να αποτρέψουν να πληρώσουν τη ζημιά της κρίσης και από την άλλη να ανοίξουν δρόμους για να μπει τέλος στο «τέλος της ιστορίας».

Οι εργατικοί και πολιτικοί αγώνες της μεταπολίτευσης ανάγκασαν την αστική τάξη σε σοβαρές υποχωρήσεις σε πολλά επίπεδα. Στο κοινωνικό επίπεδο με τους εργατικούς αγώνες κέρδισε αυξήσεις μισθών, κοινωνικά επιδόματα, ασφαλιστικά δικαιώματα, συνδικαλιστικές ελευθερίες. Στο πολιτικό επέβαλε τη νομιμοποίηση της Αριστεράς, στήριξε την Εθνικοποίηση επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος όπως οι Τράπεζες η Ολυμπιακή, η Διαχείριση των νερών. Την ίδια περίοδο με παλλαϊκή κινητοποίηση επέβαλε το δημοψήφισμα και έδιωξε τη μοναρχία. Ήταν μια μεταπολίτευση που καμιά σχέση δεν είχε με τις ελεγχόμενες μεταπολιτεύσεις στην Τουρκία ή τη Χιλή, όπου ο κόσμος ακόμα και σήμερα έχει το στρατό πάνω από το κεφάλι του.

Αυτή η μεταπολίτευση δεν θα υπήρχε χωρίς την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η εξέγερση δείχνει σήμερα το δρόμο για να απαντήσουμε στις επιθέσεις του νεοφιλελευθερισμού: με ένα κίνημα «ανεξέλεγκτο» από τους από πάνω, αλλά οργανωμένο και στηριγμένο από την Αριστερά. Το νήμα που συνδέει την εξέγερση του Πολυτεχνείου με το σήμερα είναι οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες για διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, για την προστασία του περιβάλλοντος, για αξιοπρεπή σταθερή και μόνιμη εργασία.

Καλούμε τον λαό, ιδιαίτερα τη νεολαία, να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στις εκδηλώσεις και τις πορείες σε όλη την Ελλάδα για να τιμήσουμε την επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη ΄73. Να διαδηλώσουμε για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, του δημόσιου χώρου, την αξιοπρέπεια στην εργασία, την ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος. Να διαδηλώσουμε την απαίτηση για την διεύρυνση των κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την απόκρουση των αυταρχικών αντιλήψεων, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Με το ΣΥΡΙΖΑ, αυτές τις κατακτήσεις και αυτούς τους αγώνες, θα θυμηθούμε, θα τιμήσουμε, θα υπερασπίσουμε και κυρίως θα ξαναζωντανέψουμε στο φετινό μας ραντεβού για τη διαδήλωση, τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη, στην πλατεία Κλαυθμώνος, 3 το μεσημέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: