Η Ευρωομάδα της Αριστεράς επιμένει: όχι στο ελαστικό 65ωρο και το οπτ-άουτ

Η ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) στη σημερινή της συνεδρίαση συζήτησε, με κεντρικό εισηγητή τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, την συνέχεια των ενεργειών της και των κινητοποιήσεων εναντίον της αντιδραστικής, αντεργατικής Κοινής Θέσης του Συμβουλίου για το ελαστικό 65ωρο και τη διατήρηση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης (οπτ- άουτ), ενόψει και της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (15-18 Δεκεμβρίου 2008).

1. Η ευρωομάδα της Αριστεράς συμφώνησε πλήρως με την έως σήμερα τακτική που αποφασίστηκε συλλογικά από την Ευρωομάδα και υλοποιήθηκε από τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ. Ενέκρινε επίσης πλήρως την εισήγηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ για τα επόμενα βήματα και συγκεκριμένα:

α. Να κατατεθεί από την Ευρωομάδα και στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η πρόταση συνολικής απόρριψης της Κοινής Θέσης του Συμβουλίου.

β. Να δοθεί σε συνεργασία με τα εργατικά συνδικάτα η μάχη των τροπολογιών, με αιχμή την κατάργηση του οπτ-άουτ, έτσι ώστε να "μπλοκαριστεί" από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η αντιδραστική και αντεργατική Κοινή Θέση των 27 Κυβερνήσεων.

γ. Να συμμετάσχει και να στηρίξει την μαζική διαδήλωση που οργανώνουν τα συνδικάτα στις 16 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, εναντίον της Κοινής Θέσης του Συμβουλίου, καθώς και τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις των συνδικάτων σε εθνικό επίπεδο.

2. Η πλήρης διαφωνία που διατύπωσε για την στάση της Ευρωομάδας στο ζήτημα αυτό, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σ. Γ. Τούσσας δεν υποστηρίχθηκε από κανέναν άλλο Ευρωβουλευτή της Ευρωομάδας της Αριστεράς (η Ομάδα έχει 41 μέλη που εκπροσωπούν 16 διαφορετικά αριστερά κόμματα).

3. Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας Φρανσίς Βυρτζ (Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα) συνεχάρη εκ μέρους ολόκληρης της Ομάδας τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ για την πιστή εφαρμογή όλων των συλλογικών αποφάσεων. Ο Φρανσίς Βυρτζ ζήτησε επίσης να του σταλεί επειγόντως η μετάφραση των σχετικών δημοσιευμάτων του "Ριζοσπάστη" με τα οποία διαστρεβλώθηκε πλήρως η θέση της Ευρωομάδας της Αριστεράς, προκειμένου να δικαιολογηθεί η συκοφαντική επίθεση εναντίον του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δήθεν υπερψήφισαν μαζί με όλη την Ευρωομάδα το ελαστικό 65ωρο.

4. Ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς χαρακτήρισε ιδιαίτερα σοβαρό και λυπηρό αυτό το κρούσμα. Σημείωσε ότι έχει πέσει και ο ίδιος προσωπικά στο παρελθόν θύμα των ίδιων μεθόδων από την ίδια εφημερίδα. Ο Φρ. Βυρτζ πρότεινε, τέλος, και έγινε ομόφωνα αποδεκτό να υπάρξει ειδική συζήτηση στις 9 Δεκεμβρίου στην Ομάδα για τη λειτουργία, τη δεοντολογία και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Ομάδας.

Για την ιστορία, όποιος επιθυμεί να διαβάσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων μπορεί να προστρέξει στην ιστοσελίδα του ΣΥΝ www.syn-europe.gr.

Σε συνέντευξή του στην ΕΤ3, και στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Σπυριδωνίδη, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για την επίθεση του ΚΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ για το 65ωρο

«Η ηγεσία του ΚΚΕ στην αγωνία της να κάνει πόλεμο με τον ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τη μέθοδο "πες-πες ψέματα όλο και κάτι στο τέλος θα μείνει".

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο έχει πρώτα στις σημαίες και στα πανό του τα συνθήματα ενάντια στο 65ωρο και στην flexicurity, αλλά και αγωνίζεται για το 35ωρο. Είναι μάλιστα γνωστό, ότι τη σχετική πρόταση νόμου του ΣΥΝ για 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών και χωρίς αύξηση των ελαστικοτήτων την απέρριψε 2 φορές το ΚΚΕ στη Βουλή (1999 και 2001) από κοινού με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Εμείς δεν θέλουμε ν'; ανοίξουμε καινούργιους εμφυλίους μέσα στην Αριστερά και δεν σηκώνουμε το γάντι που μας πετάει η ηγεσία του ΚΚΕ, γιατί οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι νέοι σ'; αυτές τις κρίσιμες ώρες θέλουν την Αριστερά συμπαραστάτη στους αγώνες τους και όχι να τρώει τις σάρκες της».

Για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης

«Η κυβέρνηση στηρίζει σκανδαλωδώς και τζάμπα τις τράπεζες, αντί να στηρίζει τα πραγματικά θύματα της κρίσης που είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και οι αγρότες, οι νέοι και οι νέες, που θα πληρώσουν με απολύσεις, με μείωση της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων τους, με νέες επιβαρύνσεις στα χρέη τους προς τις τράπεζες και με εξαέρωση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων τους.

Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού του 2009, να αυξηθούν δραστικά οι δημόσιες επενδύσεις, και οι δημόσιες δαπάνες για κοινωνικές πολιτικές, για να διασωθούν και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Να μπουν πολιτικά και νομικά εμπόδια στις απολύσεις. Να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να υπάρχει κρατική εγγύηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων στο ύψος που είχε πριν από την οικονομική κρίση. Να ανακουφιστούν οι δανειολήπτες και να επανακτηθεί ο δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για τη χορήγηση μηνιαίας διορθωτικής αύξησης στους μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας και για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για την ήττα του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού, για μια άλλη αντινεοφιλελεύθερη πολιτική που θα ανοίγει το δρόμο για τον σοσιαλισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: