ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΥΜΗΤΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΥΜΗΤΤΟΥ

3 -2 – 2010

1. Έγινε συζήτηση για την καμπάνια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους επισφαλείς εργαζόμενους και ανέργους. Τονίστηκε η ανάγκη ισχυρής προγραμματικής τεκμηρίωσης του λόγου μας με βάση τις επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ και τις θεματικές προεκλογικές μας συνεντεύξεις. Επίσης ότι η καμπάνια πρέπει να συνδέεται με την πάλη μας ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, για τη μη εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας αλλά και με την συνολική εναντίωσή μας στο σύμφωνο σταθερότητας.

Αναγνωρίσθηκε η ανάγκη περισσότερης εξωστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο

Καταλήξαμε σε συγκεκριμένες δραστηριότητες υποστήριξης της καμπάνιας στο χώρο μας με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και στέκια νεολαίας.

2. Έγινε μια πρώτη ενημέρωση για το σχέδιο Καλλικράτης και τις διεργασίες που γίνονται στο δήμο μας για το θέμα αυτό. Τονίστηκε η ανάγκη παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ - Υμηττού με προκήρυξη που ανέλαβαν να διαμορφώσουν σ/φοι και θα συζητήσουμε σε επόμενη συνέλευσή μας πριν μοιραστεί.

3. Για το θέμα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκε από τη συνέλευση η πρόταση της γραμματείας ότι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Υμηττού είναι όσοι περιλαμβάνονται στον ενιαίο κατάλογο που έχουμε καταρτίσει πολύ πριν την 3η πανελλαδική συνδιάσκεψη με βάση τον οποίο λειτουργούσαμε μέχρι τώρα. Φυσικά ο κατάλογος είναι ανοιχτός και πρέπει να επιδιώξουμε εγγραφές νέων μελών. Αρκετοί από τους σ. που παραβρέθηκαν στη συνέλευση επικαιροποίησαν την εγγραφή τους, συμπλήρωσαν το απογραφικό δελτίο και παρέλαβαν την κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ.


Σε επόμενη συνέλευση εγκρίθηκε η παρακάτω ανακοίνωση




















Μέσα σ΄ ένα περιβάλλον διεθνούς οικονομικής κρίσης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης που στη χώρα μας εκφράζεται με το χαρακτηριστικό «δεν υπάρχει σάλιο» για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με το πρόγραμμα σταθερότητας προωθεί και το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης».

Στόχος τους είναι μαζί με την μείωση μισθών και συντάξεων, την αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων και το ξεθεμελίωμα της κοινωνικής ασφάλισης να περικοπούν και οι δαπάνες του κράτους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το κεφάλαιο στη χώρα μας επιχειρεί να ξεπεράσει την κρίση του φορτώνοντας τα βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων.

Η κατάργηση των 54 Νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και η δημιουργία στη θέση τους 13 αιρετών περιφερειών, χωρίς ενδιάμεσα όργανα συμμετοχής δεν συνιστούν αποκέντρωση της Τ. Α αλλά απομάκρυνση του πολίτη από αυτήν. Γίνεται μόνο για να συνδεθούν στενά οικονομίστικα και γραφειοκρατικά οι περιφέρειες με τις αντίστοιχες πολιτικές της Ε.Ε.

Η ενίσχυση των εξουσιών του Περιφερειάρχη έναντι του Περιφερειακού Συμβουλίου επιτείνουν αρνητικά τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα δημοκρατικής λειτουργίας, γιατί θα απουσιάζει κάθε μορφή δημοκρατικού ελέγχου. Δημιουργούν ακόμη και προβλήματα στην υπάρχουσα πολιτική δομή της χώρας μας αφού ο περιφερειάρχης θα εκλέγεται με ψήφους περισσότερες πιθανόν και από τον πρωθυπουργό.

Από την άλλη καμία νέα αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους δεν μεταβιβάζεται στην περιφέρεια εκτός από αυτές που η Ε.Ε επιβάλει. Κι ενώ ο περιφερειάρχης και το περιφερειακό συμβούλιο θα είναι αιρετοί, τοποθετούνται από πάνω τους Γενικοί Διοικητές και Τοποτηρητές του κράτους με συνέπεια την κατάργηση κάθε μορφής αυτοτέλειας των Περιφερειακών. Αυτοδιοικήσεων.

Η συνένωση των δήμων που από 1.034 περιορίζονται σε 370 παρά την θέλησή τους, οδηγεί σε Δήμους τέρατα μακριά από κάθε έννοια δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών.

Οι νέοι Δήμοι που θα προκύψουν καλούνται να επωμιστούν νέες αρμοδιότητες για την υγεία, την παιδεία, τον πολεοδομικό σχεδιασμό. τον περιβαλλοντικό έλεγχο, την αδειοδότηση οικονομικών δραστηριοτήτων κ.α. χωρίς όμως πόρους από την Κεντρική εξουσία. Το κράτος σε εποχή κρίσης πετά τα «κοινωνικά βαρίδια» στις πλάτες των ΟΤΑ, καλώντας τους να επιβάλουν φόρους για τις ίδιες κοινωνικές παροχές που πληρώνουμε στην κεντρική εξουσία. Η διπλή αυτή φορολόγηση θα οδηγήσει σε Δήμους δύο ταχυτήτων ανάλογα με την φοροδοτική ικανότητα της κάθε περιοχής. Έτσι άλλες υποδομές υγείας και παιδείας θα έχει ο Υμηττός και άλλες η Εκάλη.

Ο ισχυρισμός ότι με την συνένωση των Δήμων θα διευρυνθεί η αποκέντρωση και η δημοκρατία είναι παραπλανητικός. Ο Δήμαρχος αποκτά ακόμα περισσότερες εξουσίες έναντι του δημοτικού Συμβουλίου ενώ μεγαλώνει η απόσταση της συμμετοχής του πολίτη στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. Αντί απλής αναλογικής, παραμένει η υπερενισχυμένη, με την παράταξη της πλειοψηφίας να παίρνει στη χειρότερη περίπτωση τα 3/5 των εδρών. Καταργούνται ακόμα και τα τοπικά συμβούλια που προέβλεπε ο Καποδίστριας 1.

Στόχος είναι να εξοβελιστούν από το πολιτικό τοπίο της Τοπικής αυτοδιοίκησης όλες οι δυνάμεις των κινημάτων, των ενεργών πολιτών, των ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων αλλά και της αριστεράς, που παλεύουν για την λύση προβλημάτων μέσα από μια αντίληψη για μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η άποψη ότι οι μεγάλοι δήμοι είναι και οικονομικά βιώσιμοι δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα. Αν ήταν έτσι οι μεγάλοι δήμοι δεν θα είχαν σήμερα και τα περισσότερα οικονομικά προβλήματα. Η αποτυχία του Καποδίστρια 1 που συνένωσε 6000 Δήμους σε 1034 έδειξε ότι άλλου είδους μεταρρύθμιση χρειάζεται η Τ.Α προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο της.

- Οι όποιες συνενώσεις πρέπει να στηρίζονται στη θέληση των πολιτών χωρίς να ισοπεδώνουν κάθε τοπική ιδιομορφία και παράδοση.

- Η εκλογή όλων των οργάνων και όλων των βαθμίδων της Τ.Α να γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής, με παράλληλη ενίσχυση του ρόλου των συλλογικών οργάνων αντί για την ενίσχυση υπερεξουσιών στα πρόσωπα των Δημάρχων και των αντιδημάρχων.

- Η μεταφορά αρμοδιοτήτων να συνοδεύεται από την μεταφορά των αντίστοιχων πόρων.

- Να οργανωθεί η μητροπολιτική συγκρότηση των Δήμων των μεγάλων πόλεων και να ενισχυθούν οι διαδημοτικές συνεργασίες.

Η αντίθεσή μας στο σχέδιο « Καλλικράτης» δεν σημαίνει ότι υπερασπιζόμαστε την σημερινή δομή της Τ.Α, δεν είμαστε όμως και υπέρ της ουσιαστικής κατάργησής της.

Η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το πρίσμα της απόρριψης του σχεδίου « Καλλικράτης» θεωρεί ότι ο Δήμος Υμηττού δεν πρέπει να συνενωθεί χωρίς να ρωτηθούν οι Δημότες και οι κάτοικοί του.

Καλούμε τη Δημοτική αρχή να προκηρύξει Δημοψήφισμα, όπως προβλέπεται από τον κώδικα δήμων και Κοινοτήτων, για το αν οι πολίτες εγκρίνουν ή όχι το σχέδιο « Καλλικράτης» και την εξ αυτού συνεπαγόμενη συνένωση του Δήμου.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: