Δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για την ΠΥΡΚΑΛ

«Νίπτουν τας χείρας» για 147 στρ. της Πυρκάλ

Τρία συναρμόδια υπουργεία εμφανίζονται ως... Πόντιοι Πιλάτοι για τη μελλοντική αξιοποίηση της έκτασης των 147 στρεμμάτων που κατέχει σήμερα η ΠΥΡΚΑΛ στη νότια πλευρά του Δήμου Υμηττού, ενώ ήδη κυκλοφορούν σενάρια για «αξιοποίηση» περίπου 80 στρεμμ. σε συνεργασία με κατασκευαστικό όμιλο. Τα υπόλοιπα κομμάτια του βιομηχανικού συγκροτήματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προβλέπεται να αποδοθούν στο δήμο.

Σενάρια κυκλοφορούν για αξιοποίηση περίπου 80 στρεμμάτων σε συνεργασία με κατασκευαστικό όμιλο
Ολόκληρη η έκταση είχε εξασφαλιστεί το 1953 με αναγκαστική απαλλοτρίωση για εθνικούς λόγους, μαζί με ένα τμήμα της οδού Ηπείρου. Το πυριτιδοποιείο, που παλιότερα ανήκε στον όμιλο Μποδοσάκη, εδώ και χρόνια βρίσκεται στον πλήρη έλεγχο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οι φορείς του Υμηττού και των γύρω δήμων ζητούν να απομακρυνθεί το εργοστάσιο και να διαμορφωθεί σε πνεύμονα πρασίνου με έκταση ίση με αυτή του Εθνικού κήπου και να διατηρηθούν ορισμένα από τα υπάρχοντα κτίρια που θεωρούνται δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ζητώντας να μάθει από τους συναρμόδιους υπουργούς το σχεδιασμό για το χώρο μετά τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, διά του υφυπουργού Κ. Τασούλα, απάντησε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι μετά την απομάκρυνση της ΠΥΡΚΑΛ θα εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση του 1996 που προβλέπει να δημιουργηθούν χώροι άθλησης, πολιτισμού, κέντρο υγείας, πράσινο αλλά και δημοτική αγορά, που με την κατάλληλη ερμηνεία μπορεί να επιτρέψει την κατασκευή πολυώροφου εμπορικού κέντρου που συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννης επαναλαμβάνει με στερεότυπο τρόπο τα ίδια επικαλούμενος την παλαιότερη πολεοδομική μελέτη, αλλά ανοίγει και ένα «παραθυράκι» σημειώνοντας πως «μέχρι στιγμής καμία πρόταση επέκτασης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Υμηττού στην παραπάνω έκταση δεν έχει υποβληθεί από τον οικείο δήμο».

Εχει ενδιαφέρον η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού που υπογράφει ο ίδιος ο Μιχ. Λιάπης, η οποία αποκαλύπτει ότι έγινε και μάλιστα πρόσφατα προσπάθεια αυτοψίας στον ευρύτερο χώρο αλλά απέβη άκαρπη! Με άλλα λόγια, «έφαγαν πόρτα», την οποία δικαιολογεί ο υπουργός Πολιτισμού «λόγω των τηρουμένων συνθηκών ασφαλείας και στον ευρύτερο χώρο των εγκαταστάσεων»! Αναφέρει ωστόσο ότι στη μεγαλύτερη έκταση του συγκροτήματος διακρίνονται κυρίως σύγχρονα κτίρια και προσθέτει ότι πιθανόν να υπάρχουν λιγοστά οικοδομήματα που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού. Μια αναφορά που εκ των πραγμάτων λειτουργεί υπέρ της εμπορικής αξιοποίησης του χώρου.


Χ.ΤΖ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/03/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: