Στους 801.000 φτάνουν οι πραγματικά άνεργοι!

Περίπου 67.000 Έλληνες εργαζόμενοι (66.945 άτομα) βγήκαν στην ανεργία μόνο κατά τους πρώτους δύο μήνες της κρίσης, ενώ κατά 1,5 εκατοστιαία μονάδα εκτινάχθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα από την έξαρση της διεθνούς οικονομικής κρίσης τον περασμένο Οκτώβριο έως το τέλος του 2008. Το ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι ο αριθμός των πραγματικά ανέργων είναι διπλάσιος εκείνου που ανακοινώνει η Στατιστική Υπηρεσία (434.149) καθώς ανέρχεται στον ιλιγγιώδη αριθμό περίπου των 801.000 ατόμων!

Στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν χθες από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2008 ανήλθε στο 8,9%, από 7,8% τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Νοέμβριο) και από 7,4% τον Οκτώβριο, όταν η λέξη "κρίση" μπήκε στην καθημερινότητα και της ελληνικής οικονομικής ειδησεογραφίας, με έναν στους 4 νέους έως 24 ετών (26,3%) άνεργο. Έτσι, η ανεργία, παρότι μειωνόταν "εντυπωσιακά" όπως ήθελε να διατυμπανίζει η κυβέρνηση στο μέσον του περασμένου έτους, διαμορφώθηκε με βάση τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΣΥΕ για τον μήνα Δεκέμβριο του 2008 στα ίδια επίπεδα με τον Δεκέμβριο του 2007 (8,9%).

Με βάση τα ίδια στοιχεία, το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον περασμένο Δεκέμβριο εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.463.387 άτομα. Ειδικότερα οι άνεργοι ανήλθαν σε 434.149 (από 367.204 άτομα δύο μήνες νωρίτερα) ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.350.927 άτομα.

367.000 σε "λανθάνουσα" ανεργία

Ωστόσο στους 434.149 ανέργους που αποτυπώνει η στατιστική προβολή της ΕΣΥΕ θα πρέπει να προστεθούν:

* Πρώτον, 3,5% οικονομικά ενεργών οι οποίοι έχουν περιέλθει σε κατάσταση αεργίας. Πρόκειται για τη λεγόμενη "λανθάνουσα ανεργία" που αφορά άτομα κυρίως άνω των 45 ετών, μακροχρόνια άνεργους οι οποίοι απογοητευμένοι δηλώνουν ότι "δεν αναζητούν εργασία".

* Δεύτερον, σε 2,0% υπολογίζονται όσοι είναι τοποθετημένοι σε προγράμματα "Stage".

* Τρίτον, επίσης σε 2,0% υπολογίζονται όσοι δηλώνουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα της έρευνας "εργάσθηκαν έστω και μία ώρα".

Αθροιστικά οι παραπάνω κατηγορίες αντιστοιχούν στο 7,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και ανέρχονται περίπου σε 367.000 άτομα (με εργατικό δυναμικό 4,8 εκατομμύρια) και έτσι αθροιστικά οι άνεργοι στη χώρα ανέρχονται σε 801.000.

Σ. Ρομπόλης: Διπλάσια η πραγματική ανεργία

Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει και με δήλωσή του στην "Αυγή" ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης τονίζοντας: "H στατιστική απεικόνιση της ανεργίας στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ μικρότερη από το πραγματικό μέγεθος της ανεργίας, στο οποίο, αν προσμετρηθούν μορφές απασχόλησης που ισοδυναμούν με καταστάσεις ανεργίας, τότε ο πραγματικός αριθμός των ανέργων περίπου διπλασιάζεται".

* Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι το στατιστικό ποσοστό ανεργίας της ΕΣΥΕ είναι πολυ μικρότερο από το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας, καθώς δεν συμπεριλαμβάνει τους νέους που δεν έχουν μπει ποτέ στην παραγωγή, τους μακροχρόνια ανέργους, τους εργαζόμενους στα προγράμματα Stage και τους "ψευτοαπασχολούμενους μιας ώρας ή μιας ημέρας".

Σημειώνεται ότι η ΕΣΥΕ διαπιστώνει ακόμη πως τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας πλήττουν γεωγραφικά τη Δυτική Μακεδονία (13,4%), την Ήπειρο (12,2%) και το Νότιο Αιγαίο (11,8%), ηλικιακά τους νέους έως 24 ετών (26,3%) και με βάση το φύλο τις γυναίκες (12,2% έναντι 6,5% των ανδρών).

Δ. Στρατούλης: Αλχημείες για συγκάλυψη

Σχετικά με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την εξής δήλωση:

Όχι άλλα λόγια, να παρθούν τώρα μέτρα για την ανεργία

Με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ αποτυπώνεται πλέον και επίσημα η αύξηση της μαζικής ανεργίας στη χώρα μας, η οποία μάλιστα στους νέους είναι υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, αφού πάνω από ένας στους τέσσερις νέους είναι άνεργος.

Η κατάσταση στη χώρα μας είναι πλέον ανησυχητική, γιατί τα πραγματικά ποσοστά της ανεργίας, τα οποία με διάφορες αλχημείες συγκαλύπτει η κυβέρνηση, είναι ακόμα πιο μεγάλα. Αυτό οφείλεται και στο ότι τους τελευταίους μήνες πολλές επιχειρήσεις με πρόσχημα την οικονομική κρίση προχωρούν σε μεμονωμένες ή και μαζικές απολύσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια άλλη πολιτική για τη δημιουργία ή τη διάσωση θέσεων εργασίας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη στήριξη των ανέργων με μέτρα όπως:

" Την ουσιαστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

" Τη δραστική αύξηση των δημόσιων κοινωνικών δαπανών και των προσλήψεων στον κοινωνικό και τον πράσινο τομέα της οικονομίας (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Προστασία, διαφύλαξη του περιβάλλοντος, πολιτική προστασία ).

" Την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

" Τη θέσπιση νομοθετικών ή άλλων μέτρων για την παρεμπόδιση των απολύσεων και την εξομοίωση της αποζημίωσης των εργατών με αυτή των υπαλλήλων.

" Τον διπλασιασμό του προγράμματος κατασκευής εργατικών κατοικιών από τον ΟΕΚ.

" Τον τριπλασιασμό τον προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του ΕΟΤ.

" Την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού και τη χορήγηση χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας τους.

" Την προώθηση μέτρων κοινωνικής στήριξης των ανέργων.

Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αφήσει τα παχιά λόγια και να πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων.

Αθήνα 12-03-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: