Ο Αλ. Τσίπρας σε μεγάλη εκδήλωση στα Χανιά


«Τώρα είναι η ώρα των αγώνων. Είναι η ώρα να βγουν μπροστά τα κοινωνικά κινήματα, οι εργαζόμενοι, η νέα γενιά και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Είναι η ώρα, μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες, να αμφισβητηθεί η χρεοκοπημένη ηγεμονία του κεφαλαίου και του κέρδους. Είναι η ώρα να αλλάξουμε οριστικά το σημερινό σκηνικό και να ανοίξουμε νέους ορίζοντες».

Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του, καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του Ωδείου στα Χανιά όπου βρίσκεται.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε για την οικονομική κρίση λέγοντας πως αυτοί που πλήρωσαν τόσα χρόνια την «ανάπτυξη», καλούνται να καταβάλουν από πάνω και το κόστος της κρίσης ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν αξίζει τον κόπο να μπει κανείς σε σοβαρή αντιπαράθεση με τα οικονομικά της εξουσίας, «τις συνταγές που μιλάνε για περιορισμό των δημοσίων δαπανών, ελαστικοποίηση της εργασίας και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης». Σημείωσε δε πως η χώρα μας καλείται να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στην υγεία, κάτι που σε συνθήκες κρίσης σημαίνει λιγότερες κοινωνικές δαπάνες, λιγότερες θέσεις εργασίας, μεγαλύτερη πίεση στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους και οριστικό ξήλωμα της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

«Αυτή είναι η στρατηγική του Ecofin για έξοδο απο την κρίση. Αυτή είναι η στρατηγική ενός συμβουλίου υπουργών, που αν τα έλεγαν αυτά ο καθένας στην χώρα του, ο κόσμος θα τους έπαιρνε με τις ντομάτες», είπε συμπληρώνοντας ότι επιχειρούν να φορτώσουν την κρίση στους μόνους που δεν φταίνε: Στους εργαζόμενους, τους νέους, στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ οι τράπεζες παίρνουν εγγυήσεις 28 δισεκατομμυρίων. «Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να τα βρει με το ΛΑΟΣ για να σώσει, έστω και με τον τρόπο αυτό, την προοπτική παραμονής της στην εξουσία», σημείωσε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δίνει ένα ρεσιτάλ κουτοπονηριάς, με τον πρωθυπουργό να ζητά συναίνεση ενώ η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν αμφισβητεί το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Η δυναμική των προτάσεών τους τελειώνει εκεί που αρχίζει η δυναμική των κοινωνικών αγώνων. Αν μας βρουν μπροστά τους, θα κάνουν αμέσως πίσω», ήταν το μήνυμα που έστειλε.

Το ΠΑΣΟΚ θυμίζει την κυβερνητική του πορεία

Δριμεία κριτική άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και στην αξιωματική αντιπολίτευση, αναφερόμενος στην πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία περιλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών από το Δημόσιο, την επέκταση των stage στον ιδιωτικό τομέα και τη διαίρεση των εργαζομένων σε παλιούς ακριβούς και νέους φτηνούς.

«Με τέτοιο όραμα για διέξοδο απο την κρίση, δεν είναι τυχαίο που επιστρατεύει για μια φορά ακόμα τον κ. Σημίτη», συμπλήρωσε λέγοντας πως μας θυμίζει ξανά την κυβερνητική πορεία του ΠΑΣΟΚ, με τους τέσσερεις αντεργατικούς νόμους, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την επίθεση στο ασφαλιστικό, την αποχαλίνωση της τραπεζικής κερδοσκοπίας, την εγκαθίδρυση ενός συστήματος εργολάβων που λεηλάτησαν το Δημόσιο.

Τέσσερις προτάσεις της αριστεράς

Τέσσερις άμεσες προτεραιότητες έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ για την αντιμετώπιση της κρίσης, με πρώτη την ανάγκη άμεσης δημόσιας παρέμβασης στο τραπεζικό σύστημα, με τον δημόσιο έλεγχο στην Εθνική Τράπεζα, την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήρια.

Δεύτερη, τη στήριξη της απασχόλησης με νέες θέσεις εργασίας, κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, με στόχο να λειτουργήσει με σχέδιο το κοινωνικό κράτος. Τρίτη, την άμεση υλοποίηση προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων και, τέταρτη, την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αριστερά της δημοκρατίας και των συγκρούσεων

«Δεν είμαστε η αριστερά της εσωκομματικής κουζίνας και της εσωστρέφειας, όπως σπεύδουν με μεγάλη προθυμία να μας παρουσιάσουν τα ΜΜΕ. Είμαστε η αριστερά του πλουραλισμού και της δημοκρατίας αλλά, ταυτόχρονα, η αριστερά των κοινωνικών αγώνων και των συγκρούσεων» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «Η αριστερά που ενοχλεί γιατί δεν κάθεται ήσυχη στη γωνιά της να παίζει με τα σημαιάκια της των αγώνων του χθές, αλλά παρεμβαίνει δυναμικά, οργανώνει τις κοινωνικές αντιστάσεις, μετράει το μπόι της στους δρόμους και στους αγώνες τού σήμερα. Γιατί γνωρίζουμε καλά ότι στο επόμενο διάστημα, ό,τι καλό μπορεί να προκύψει για την κοινωνία, θα προκύψει απο νικηφόρους και αποτελεσματικούς κοινωνικούς αγώνες»

13/03/2009
ΑΥΓΗ
Συντάκτης : Σφέτσα Δάφνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: